Gönen Hava Durumu

Gönen Tarihi


Kaplıcalar çevresinde yapılan hafriyatlar sırasında ortaya çıkan mozaikler, yazılı taşlar sütun başlıkları, madeni paralar gibi tarihi eserler Gönen'in, yerleşim yeri olarak kullanılmasının Milattan Önce'sine dayandığını göstermektedir.

MS.II.yy. ait bulunan kitabelerde şehrin adı 'Sıcak Su Şehri, Thermi', hamamlarda 'Granikaion Hamamları' olarak geçmektedir. Bu kitabelerde, sıcak suyun şehir için önemli olduğu ve şifa dağıtan suyun insanlara sunulması için yardım yapan yönetici ve kişilerin isimleri belirtilmektedir.

Uzun süre Bizans yönetiminde kalan bölge, 13.yy'da Anadolu Selçuklularının eline geçmiş, bu Devletin dağılmasından sonra Karesi Beyliği yönetiminde kalmış ve nihayet 1334 yılında Osmanlı idaresine katılmıştır.

Doksan Üç Harbi denilen 1877-1878 Türk-Rus savaşının ardından Balkanlar'dan ve Kafkasya'dan çok sayıda Türk boyu göçmen olarak gelip Gönen'e yerleşmiştir.

KAHRAMANLARIMIZA...

Bu gün her birimizin farklı hayalleri var. Çocukluk hayalleri, gençlik hayalleri, iş, evlilik, askerlik, hatta emeklilik hayalleri var. İsimlerini anıp önünde saygıyla eğildiğimiz Kürt Hasanların, Çerkes Ethemlerin, Yortanlı Eminlerin de hayalleri vardı. Ama onların hayalleri bile esaret altındaydı, ve onlar bunu kesinlikle kabullenmediler. Onlar için hiçbir hayal, özgürlükten önemli değildi. Ve onlar birlikle, beraberlikle, sabırla ve şahadetle birlikte bu hayallerini gerçekleştirdiler. Ruhları şad olsun, mekanları cennet olsun.

Gönen 6 Temmuz 1920 Salı günü Yunanlılar tarafından işgal edildi. İçerideki yerli Rumlar ve işbirlikçiler ortalık yerde cirit atmaya başlamışlardı. Bunlara karşı olanlarda, ne yapılabilir hesaplarını silahlı mücadeleye dönüştürdüler. Çakmak Bayırı denilen bölge, eli silah tutup işgal durumunu içine sindiremeyen bir avuç yürekli insanların toplanma yeri ve sığınağı oldu. Bu gurup daha sonra Sındırgı dağlarında bulunan Kaymakam İbrahim Ethem Bey'e bağlanarak takımlara ayrılarak müfreze kumandanlarını belirlediler. Kendilerine Gönen Yıldırım Müfrezesi adı verilen bu kuvvet, Çetnili Osman Bey, Altıparmak Nuri Bey, Çakmaklı Kazım, Edincikli Bacak Hasan, Sarıköylü Kürt Hasan ve Karabulut Kazım Bey'in müfreze kumandanlıkları altında sayıları 15 ile 40 arasında değişen silahlı mücahitlerle Gönen ve Çevresini çok çetin çatışmalardan sonra kurtararak tarihi vazifelerini yerine getirmiş oldular. Bu sonuçla müfreze kumandanları ve emrindeki mücahitlerin en büyük hayalleri gerçekleşmiş oldu.

Sevgili Gönenliler;

Bu gün üzerinde sahibi olarak dolaştığımız bu toprakların kolay kazanılmadığını, hepimiz çok iyi biliyoruz. Allah bizlere ve tüm Türk milletine özgürlük hayalleri kurdurtmasın. Hayallerimiz bizlere bu toprakları bırakan atalarımızın isteği olan, birlik, beraberlik, muasır medeniyet seviyesi olsun.

Bizlere bu güzel toprakları bırakırken, hayatlarını hiçe sayıp özgürlük hayallerinden başka hayallerini kalplerine gömen o müthiş insanların manevi huzurlarında saygıyla eğiliyor, onları minnetle yad ediyoruz.

Mail gönderirken problem oldu. Daha sonra tekrar deneyin.
Lütfen, size gönderilen onay kodunu giriniz.
Lütfen en az bir bildirim türü seçin.
Bu bilgilerle kayıtlı bir e-bülten üyeliği mevcut, lütfen başka bir taneyle deneyin.
Lütfen gerekli bilgileri giriniz.
Lütfen gerekli alanları doldurunuz.
İşleminiz başarıyla gerçekleşti, teşekkürler.
Onay kodunu yanlış girdiniz.